Dolmadakia-Stuffed vine leaves with rice and herbs




Dolmadakia -Stuffed vine leaves with rice and herbs from Antigone (SewingAndKnitting)

INGREDIENTS

45 vine leaves
2 cups of grain rice
2+2 cups of boiled water
3 onions, chopped in the multi cutter
3 spring onions, hand chopped
1 bunch of chopped dill
1/2 a bunch of chopped parsley
3-4 pepermint leaves
1 1/2 cups of olive oil
salt and pepper
one big lemon's juice

DIRECTIONS


Pour the vine leaves in boiling water and keep them there for 2 minutes. Strain them and have them on a plate until they get cold.


Heat half the oil in a skillet over high heat and add the onions. Then add the rice and mix it. Pour 2 cups of hot water, salt; pepper, dill, parsley and pepermint.Stir the ingredients well, cover the skillet, lower the heat and let the rice absorb all the water. Be careful not to burn it.


Put a vine leaf on a plate with the glossy surface side down. Flatten the leaf ,close its cracks so that you can have a better shape when stuffing it. Put into the center of it a little of the rice mixture and fold it carefully (You can see the way to fold it in the pictures).




Put some vine leaves at the bottom of a large pot. Place the stuffed vine leaves on top of them with the seamed side down.


Add the rest of the olive oil, 2 cups of water, salt, pepper and lemon juice.


Put a plate on the stuffed vine leaves so that they stay shut.Cover the pot and boil them over low heat for 45 minutes.


*Vine stuffed leaves is a very tasty vegetarian, olive-oil based dish, which like all the dishes alike should be served lukewarm or cold.

*We prefer cutting leaves in May when they are not insecticide sprayed yet and they are at a desirable size.

GOOD LUCK!



 Nτολμαδάκια γιαλαντζί  από την Αντιγόνη (SewingAndKnitting)


ΥΛΙΚΑ


45 κληματόφυλλα

2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ
2+2 φλιτζάνια βραστό νερό
3 ξερά κρεμμύδια,που τα ψιλοκόβουμε στο multi
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, που τα ψιλοκόβουμε στο χέρι
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3-4 φύλλα δυόσμο
1 1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι και πιπέρι
χυμός ενός μεγάλου λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Pίχνουμε τα κληματόφυλλα σε νερό που κοχλάζει και τα ζεματάμε για 2 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε σε μια πιατέλα να κρυώσουν.


Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε για να τσιγαριστεί ελαφρά.Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια  ζεστό νερό, αλάτι; πιπέρι, άνιθο, μαϊντανό και δυόσμο. Ανακατεύουμε το μείγμα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε το ρύζι με τα μυρωδικά μόλις να σιγοβράζει ώσπου να πιει το νερό. Προσοχή να μην κολλήσει και να μην καεί.


Σε ένα πιάτο ανοίγουμε ένα φύλλο, με την γυαλιστερή πλάκα προς τα κάτω. Το τακτοποιούμε, κλείνοντας τις σχισμές του όσο μπορούμε ώστε να έχουμε ένα ενιαίο σχήμα. Βάζουμε στο κέντρο του λίγη γέμιση και το τυλίγουμε προσεκτικά ( Στις φωτογραφίες φαίνεται ο τρόπος τυλίγματος).


Στον πάτο της κατσαρόλας βάζουμε μερικά φύλλα και πάνω τους τοποθετούμε τα ντολμαδάκια με το άνοιγμα προς τα κάτω.


Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, 2 φλιτζάνια νερό, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού.


Βάζουμε πάνω στα ντολμαδάκια ένα πιάτο για να μην ανοίξουν. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε σε  χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά.


*Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι ένα πολύ  γευστικό λαδερό φαγητό, που όπως όλα τα λαδερά φαγητά είναι καλύτερα να το τρώμε χλιαρό ή κρύο.


*Προτιμούμε αράντιστα φύλλα που τα κόβουμε τον Μάιο , μόλις φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


See you next month with a new, yummy recipe!

Tα λέμε τον επόμενο μήνα με μια νέα, λαχταριστή συνταγή!
Dimitra