Αναπτύξτε ένα επιτυχημένο προϊόν σε 5 βήματα

Etsy.com handmade and vintage goods

Φωτογραφία από ArteeLuarBookbinding


[Μπορείτε να δείτε το πρωτότυπο άρθρο στην αγγλική γλώσσα εδώ].


Είναι πολύ πιθανό να κατασκευάζετε πράγματα με τα χέρια σας όσο θυμάστε τον εαυτό σας. Όμως, έχετε μια στρατηγική για να αποφασίζετε τι προϊόντα θα πουλήσετε; Ανεξαρτήτως αν το πρώτο προϊόν που ανεβάσατε στο Etsy προέκυψε φυσικά, από την απόλυτη αγάπη σας για δημιουργία ή ήταν το αποτέλεσμα πολλών δοκιμών και λαθών, μπορείτε να ωφεληθείτε από τη δομή μιας προσέγγισης πολλαπλών σταδίων στην ανάπτυξη των προϊόντων. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα προκειμένου να αναπτύξετε ένα ισχυρό προϊόν το οποίο βασίζεται στις δυνάμεις σας, ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και λειτουργεί σαν μια αφετηρία για την ανάπτυξη της προϊοντικής σειράς και του καταστήματός σας. 


1o βήμα: Έμπνευση


Ξεκινώντας με το υλικό ή τη χειροτεχνία της επιλογής σας, ονειρευτείτε τις προϊοντικές ιδέες σας, αφήνοντας το μυαλό σας να περιπλανηθεί και να βρεθεί σε "άγρια" μέρη. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είστε ελεύθεροι! Καταγράψτε όλες τις ιδέες σας ή σκιτσάρετέ τις. Αυτό το στάδιο αφορά στο να βρείτε την έμπνευση και το όραμα για να αναπτυχθείτε, κι ως εκ τούτου μην φοβηθείτε να σκεφτείτε έξω από την πεπατημένη. Αναζητήστε την έμπνευση έξω και σε πολλά πράγματα – σε βιβλία, ταινίες, τη φύση και άλλα. Όπως αναφέρει η Holly από το The Wandering Ewe, "Όταν καταλήγω σε μία ιδέα για μία κούκλα, συχνά βγαίνω έξω και κοιτάζω τα διαφορετικά χρώματα που υπάρχουν στη φύση. Ένα πουλί που κάθεται σε ένα κλαδί μπορεί να με εμπνεύσει να χρησιμοποιήσω αυτά τα χρώματα για ένα φόρεμα σε μία από τις κούκλες μου". Θυμηθείτε, ο βασικός σκοπός αυτής της φάσης είναι να συγκεντρώσετε και να απογειώσετε τις ιδέες σας, όχι να τις περιορίσετε.

" allow myself to play and make mistakes during the initial process, and perfect those mistakes during the second, third, or fourth try. After a few attempts, I pretty much have it exactly as I want it and am able to reproduce the same design if there's a demand for it." – Christiana Odum from YarnDarlin

“Επιτρέπω στον εαυτό μου να παίξει και να κάνει λάθη κατά τη διάρκεια της αρχικής διαδικασίας και να τελειοποιήσει αυτά τα λάθη στη δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη προσπάθεια. Μετά από λίγες προσπάθειες, έχω λίγο πολύ αυτό που ακριβώς θέλω και μπορώ να αναπαράγω το ίδιο σχέδιο αν υπάρχει ζήτηση γι΄ αυτό”.
— Christiana Odum από το YarnDarlin


2o βήμα: Έρευνα


Έρευνα αγοράς: Δείτε τι πωλούν οι άνθρωποι στο Etsy, σε άλλα sites στον web, σε εκθέσεις χειροποίητων και σε λιανέμπορους, καθώς και τι αναφέρεται σε blogs και περιοδικά. Σε αυτή τη φάση αναζητήστε τις απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: Υπάρχει ανάγκη για το προϊόν μου; Υπάρχει μία αγορά για αυτό; Αν όχι, μπορώ να τη δημιουργήσω; Αν υπάρχει ήδη μία κορεσμένη αγορά για το προϊόν μου, πώς μπορώ να το κάνω να ξεχωρίσει; Έχει το προϊόν μου κάποια σχέση με γιορτές ή ειδικές περιστάσεις; 

Έρευνα αγοράς για τον υποψήφιο πελάτη: Ποιος θα αγοράσει το προϊόν σας; Πολλοί πωλητές θεωρούν τους εαυτούς  τους ως την αγορά "στόχο", αλλά θα πρέπει να σκεφτούν πέρα από αυτό. Αποκτώντας μία ξεκάθαρη εικόνα του πελάτη "στόχου" μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τις τιμές και να σας πληροφορήσει πώς να προωθήσετε το προϊόν σας.


3o βήμα: Αναθεώρηση


Επιστρέψτε στα σχέδιά σας και αναθεωρήστε τις ιδέες σας με βάση αυτά που μάθατε από την έρευνά σας. Προς το παρόν, εστιάστε σε ένα προϊοντικό concept που αισθάνεστε ότι έχει τη μεγαλύτερη δυναμική και που είστε περισσότερο ενθουσιασμένοι γι’ αυτό. Το προϊόν σας δεν χρειάζεται να είναι πρωτοποριακό, αλλά θα ήταν καλύτερο και ευκολότερο από πλευράς marketing αν είχε χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν. Αν έχετε κάνει έρευνα αγοράς, θα γνωρίζετε ποια άλλα παρόμοια προϊόντα βρίσκονται στην αγορά και πως μπορείτε με το προϊόν σας να απαντήσετε σε μία ανάγκη ή να βάλετε μία προσωπική νότα σε μία υφιστάμενη αγορά. Αυτό θα μπορούσε να είναι η επιλογή αξιοσημείωτων υλικών (όπως πολυτελών ή οικολογικών υλικών), η προσθήκη μιας μικρής λειτουργικής λεπτομέρειας η οποία θα κάνει το προϊόν σας μοναδικό ή θα λέει την ξεχωριστή ιστορία του προϊόντος. 

modernswitch-pink-giraffe-light-switch-cover

Φωτογραφία από Modern Switch


Όπως ανακάλυψε η Krystal του Modern Switch, καταγράφοντας την αγορά "στόχο" μπορείτε να εμπνευστείτε νέα, ιδιαίτερα επιτυχημένα προϊόντα. Όπως σημειώνει "Αφότου απέκτησα παιδιά, η ιδέα της βρεφικής διακόσμισης ήρθε στη σκέψη μου. Συνειδητοποίησα ότι ο δημογραφικός στόχος μου ήταν οι γονείς. Από τη στιγμή που άρχισαν να τους προμηθεύω η επιχείρησή μου απογειώθηκε!".


4o βήμα: Δημιουργία


Δημιουργήστε ένα πρωτότυπο μοντέλο: Έχετε μία εξαιρετική ιδέα, αλλά είναι εύκολο να τη δημιουργήσετε; Ακόμη, είναι δυνατόν να την υλοποιήσετε; Στο πρώτο στάδιο μετατροπής του σχεδίου σας σε προϊόν, χρησιμοποιήστε παρόμοια αλλά λιγότερο κοστοβόρα υλικά για να κατασκευάσετε ένα πρωτότυπο. Αναλόγως του αποτελέσματος, κάντε ένα δεύτερο δείγμα με τα τελικά υλικά.

Δοκιμάστε το: Δεν είναι δυνατόν να ξέρετε πως θα λειτουργήσει ένα προϊόν έως ότου το δοκιμάσετε. Δώστε ένα δείγμα σε έναν φίλο και ζητήστε τη γνώμη του. Λειτουργεί σύμφωνα με τις προθέσεις σας; Φοριέται καλά; Ή απέτυχε; Οι αρχικές γνώμες μπορούν να σώσουν εσάς και τους πελάτες σας από την απογοήτευση αργότερα.

Πάρτε το χρόνο σας: Δώστε στο προϊόν σας χρόνο να εξελιχθεί. Μπορεί να είναι δελεαστικό να σπεύσετε να αναρτήσετε αμέσως το νέο σας κομμάτι, αλλά αν προσθέσετε λίγο ακόμη χρόνο μπορεί να σας γλυτώσει από μελλοντικούς πονοκεφάλους και θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα ένα προϊόν που θα είστε πιο σίγουροι για την πώλησή του.

Να είστε επιεικείς: Μπορεί να είναι αρκετά απογοητευτικό να συνειδητοποιούμε ότι κάποιες από τις ιδέες που φαίνονται υπέροχες στο χαρτί δεν μεταφράζονται τόσο καλά όσο θα φανταζόμασταν στην πραγματική ζωή. Περιγράφοντας τη διαδικασία ανάπτυξης των προϊόντων της η Sue από το Lulu Bug Jewelry επισημαίνει “Όταν είμαι χαρούμενη με το σχέδιο το δημιουργώ σε ασήμι. Συχνά το καταφέρνω με την πρώτη προσπάθεια, αλλά αρκετές φορές χρειάζονται περισσότερες αναθεωρήσεις. Είναι μία διαδικασία!». Μην τα βάζετε με τον εαυτό σας αν η πρώτη σας ιδέα δεν επιτύχει. Οι αρχικές σας ιδέες έχουν ακόμη αξία, ακόμη και αν πρέπει να πάτε αρκετές φορές πίσω στο σχεδιαστήριο για να βρεθεί μία που θα λειτουργεί. Ευτυχώς, εάν έχετε αποθηκεύσει όλες τις ιδέες σας από το πρώτο βήμα, θα έχετε μερικές επιλογές backup.

"Some of my biggest mistakes turned into unique products. Errors in soldering that created splatters led me to realize I could use solder for artistic effect. Placement of parts that went awry led me to think outside the box how to fix things and I often ended up with a more unique and complicated piece in the end.” - Valerie from ValerieTyler

“Μερικά από τα μεγαλύτερα λάθη μου έγιναν μοναδικά προϊόντα. Λάθη στις κολλήσεις μετάλλων που προκάλεσαν πιτσιλιές, με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την κόλληση για καλλιτεχνικά αποτελέσματα. Η τοποθέτηση μερών που πήγε στραβά με οδήγησε να σκεφτώ έξω από την πεπατημένη στον τρόπο διόρθωσης των πραγμάτων και συχνά κατέληγα στο τέλος σε ένα πιο μοναδικό και σύνθετο κομμάτι» -- Valerie από το ValerieTyler


5o βήμα: Επεξεργασία


Πολύ λίγα επιτυχημένα προϊόντα ακολουθούν μία ευθεία γραμμή από το στάδιο της έμπνευσης. Αντιθέτως, περνούν από προσεκτική επεξεργασία τόσο πριν όσο και αφότου κάνουν το ντεμπούτο τους. Παραδεχτείτε ότι το όραμα για το προϊόν σας μπορεί να αλλάζει με τον καιρό. Στο μεταξύ, κάνετε μία τελική σειρά ελέγχων πριν παρουσιάσετε το προϊόν σας: 
  • Μπορείτε να εφοδιαστείτε εύκολα τα υλικά σας;
  • Πιστεύετε ότι το προϊόν σας μπορεί να είναι κερδοφόρο;
  • Το προϊόν έχει σχέση με το brand σας; 
  • Πιο σημαντικό, το αγαπάτε και χαίρεστε να το κατασκευάζετε; 
Αφότου έχετε ένα φοβερό προϊόν, είστε στα μισά του δρόμου. Στη συνέχεια, σιγουρευτείτε ότι οι φωτογραφίες και οι τιμές είναι δίκαιες για το εξαιρετικό προϊόν σας. Σιγουρευτείτε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν γι΄ αυτό, με φιλικούς προς τις τεχνικές SEO τίτλους και tags, καθώς και μέσω προώθησης και marketing. Από τη στιγμή που έχετε ένα προϊόν για το οποίο αισθάνεστε σπουδαία, κάνοντας τα επόμενα αυτά βήματα θα αισθανθείτε ότι άξιζε τον κόπο. Επιπροσθέτως, ένα σπουδαίο προϊόν είναι ευκολότερο να εξελιχθεί σε μία πλήρη προϊόντική σειρά.

Πρωτότυπο κείμενο: Audrey Manning, μετάφραση: GiannisBothos .