Mixed vegetables in the oven "Briam"

Briam Recipe (Mixed vegetables in the oven) from Antigoni from AnimaDesign

Ingredients
1 eggplant
4 zucchinis
3 potatos
1 carrot
1 green pepper (any color will do)
5-6 tomatoes
1 big onion
2 pieces of garlic,
1/2 bunch of parsley
2 big basil leaves
1-3 mint leaves
2 bay leaves
Oregano, Salt and Pepper
1/2 cup olive oil

Chop the zucchini, carrots and pepper in slices. Put them in pot, cover with water and bring it to a boil. As soon as it boils remove the pot from the heat and throw away the water.  Place them in a pan that fits all the vegetables.
Slice the eggplant and potatoes in dices. Add them to the pan.
In a blender place the 2 tomatoes, onion, garlic, basil, mint, parsley salt and pepper. Blend them well and add them to the pan. This is the sauce for our vegetables so it should almost completely cover them. Using a lot of herbs is essential to this recipe!
Add the bay leaves on top and pour in the olive oil, mix everything together.
Cut thin slices from the rest of the 3 tomatoes and cover the vegetables. This is important to make sure they keep their juices. Add oregano and bake for 3 hours in 160 degrees oven.
 Remove from the oven once the vegetables are tender and leave for 30 minutes at room temperature before serving. It's an ideal dish for warm weather!


Μπριαμ από την Αντιγονή του AnimaDesign
1 μελιτζάνα φλάσκα ( οποιαδήποτε ποικιλία κάνει, αλλά οι λευκές είναι γλυκύτερες)
4 κολοκυθάκια
3 πατάτες
1 καρώτο
1 πιπεριά πράσινη ( η οποιουδήποτε χρώματος )
5-6 ντομάτες
1 μεγάλο κρεμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
½ μάτσο μαιντανός
2 μεγάλα φύλλα βασιλικός
1-3 φύλλα δυόσμος
2 φύλλα δάφνης
Ρίγανη, αλάτι και πιπέρι
½ ποτήρι παρθένο ελαιόλαδο

Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τα καρώτα σε φετούλες και την πιπεριά σε λεπτές λωρίδες. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό και τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση τα βγάζουμε από τη φωτιά και πετάμε το νερό. Τα βάζουμε σε ταψί, που το μέγεθός του να χωράει όλα τα λαχανικά.
Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε ομοιόμορφους κύβους. Τα προσθέτουμε στο ταψί.
Στο multi βάζουμε τις 2 ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαιντανό, τον δυόσμο, τον βασιλικό  και το αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε και τα προσθέτουμε στο ταψί. Αυτή είναι  η σάλτσα μέσα στην οποία θα ψηθούν τα λαχανικά, οπότε υπολογίζουμε να καλύπτει  σχεδόν τα λαχανικά. Είναι σημαντικό να έχουμε πολλά μυρωδικά μέσα σ’ αυτή τη σάλτσα.
Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης ανάμεσα στα λαχανικά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, κρατώντας λίγο για να περιχύσουμε στο τέλος. Ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις υπόλοιπες 3 ντομάτες και σκεπάζουμε μ’ αυτές τα στρωμμένα λαχανικά. Είναι σημαντικό να σκεπαστούν τα λαχανικά με ντομάτες για να κρατήσουν τους χυμούς τους και να μην ξεραθούν πολύ.
Περιχύνουμε τις ντομάτες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγη ρίγανη πάνω στις ντομάτες.
Ψήνουμε το μπριάμ  στον  φούρνο σε 160 βαθμούς για 3 ώρες.
Ελέγχουμε αν ψήθηκαν οι μελιτζάνες και οι πατάτες τρυπώντας με πειρούνι.  Οταν  ψηθούν τα λαχανικά,οι ντομάτες θα έχουν  ξεροψηθεί αρκετά, πράγμα που το θέλουμε.
Βγάζουμε το μπριάμ από τον φούρνο και το αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν σερβίρουμε. Η γεύση του βελτιώνεται ακόμα περισσότερο, αν μείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μερικές ώρες, πράγμα που το κάνει ιδανικό φαγητό για ένα βραδυνό καλοκαιρινό κάλεσμα.