Πώς να ξεκινήσετε μια καμπάνια με hashtag

Ενισχύστε την παρουσία σας στα κοινωνικά μέσα και επικοινωνήστε με τους αγοραστές, δημιουργώντας ένα hashtag για το κατάστημά σας.


[Μπορείτε να δείτε το πρωτότυπο άρθρο στην αγγλική γλώσσα εδώ.]

Georgie St. Clair Instagram photo

Φωτογραφία από το Georgie St. Clair

Όταν η πωλητής του Etsy Jahje Ives ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2013 ένα hashtag για το κατάστημα παιδικής διακόσμησης Baby Jives Co, έγραφε ένα χειρόγραφο σημείωμα σε κάθε παραγγελία. Το μήνυμά της ευχαριστούσε τους πελάτες για την αγορά τους και τους ενθάρρυνε να δημοσιεύσουν μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας το hashtag #babyjives. Καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των followers της στο Instagram, η Jahje προωθούσε το hashtag πιο έντονα, συμπεριλαμβανομένης μιας φιλικής υπενθύμισης στο Μήνυμα προς τους αγοραστές και επισημαίνοντας επιμελώς τα posts του Instagram με το #babyjives. Αναβάθμισε ακόμη και τις συσκευασίες της για να συμπεριλάβει μια επαγγελματική κάρτα με το hashtag και τα ονόματά της στα social media. Τρία χρόνια αργότερα, το hashtag #babyjives έχει πάνω από 1.500 posts και η Jahje έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.500 πωλήσεις στο κατάστημά της.

"Αν αγαπάτε κάτι - όπως ένα εμπορικό σήμα - θέλετε να μιλήσετε στους ανθρώπους για αυτό, αλλά όλοι είμαστε πολύ απασχολημένοι", λέει η Jahje. "Όσο περισσότερο διευκολύνετε τον πελάτη να το κάνει αυτό, τόσο καλύτερη θα είναι η απήχησή σας". Και όταν οι πελάτες μοιράζονται τα προϊόντα σας και τα hashtags σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχετε δωρεάν προώθηση στους φίλους και τους followers τους (που μοιράζονται πιθανώς το γούστο τους) . Όταν χρησιμοποιηθεί σωστά, μια καμπάνια hashtag μπορεί να συστήσει εσάς και το εμπορικό σήμα σας σε αγοραστές που πιθανώς να μην συναντούσατε διαφορετικά.

Αλλά πώς θα κάνετε το hashtag σας να απογειωθεί; Διαβάστε παρακάτω για tips σχετικά με τη δημιουργία του hashtag σας και χρησιμοποιήστε το για να προωθήσετε την επιχείρησή σας.

Ώρα για μελέτη


Πριν χρησιμοποιήσετε κάποια hashtags, κάντε ένα μικρό «σκάψιμο». Πληκτρολογήστε το πιθανό hashtag στο πεδίο αναζήτησης στο Instagram για να δείτε αν χρησιμοποιείται ήδη. Εάν υπάρχουν χιλιάδες posts που έχουν επισημανθεί με αυτήν τη φράση (ή αν ένα άλλο εμπορικό brand το έχει ήδη διεκδικήσει), μπορεί να θελήσετε να σκεφτείτε άλλες ιδέες. Ελέγξτε τι είδους περιεχόμενο μοιράζεται με ένα hashtag πριν το υιοθετήσετε ως δικό σας. Μια διεξοδική αναζήτηση θα σας βοηθήσει να αποκλείσετε φράσεις με διπλές έννοιες ή ανεπιθύμητες δευτερεύουσες ερμηνείες. Δεν θέλετε να καταλήξετε σε έναν κατάλογο όπως τον Hilarious Twitter Brand Hashtag Fails.

Παρουσιάστε το όνομα (του καταστήματός) σας εκεί έξω


Είναι φυσικό οι πελάτες να χρησιμοποιούν σαν hashtag το όνομα ενός brand όταν ποστάρουν ένα προϊόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε εκμεταλλευτείτε αυτό το γεγονός και οικειοποιηθείτε το όνομα του καταστήματός σας ως hashtag. "Χρησιμοποιήστε αυτό το hashtag στις αναρτήσεις σας και ενθαρρύνετε τους πελάτες να το χρησιμοποιήσουν μέσω μιας πρόσκλησης για δράση", λέει η Jess Ulrich, senior social media specialist του Etsy. Το κάλεσμά σας για δράση θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο, "Λατρεύω να βλέπω τα προϊόντα μου στα καινούργια σπίτια τους! Μοιραστείτε πώς χρησιμοποιείτε αυτό το αντικείμενο και μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε αυτό το hashtag ώστε να μπορέσω να σας βρω".

Μπορείτε να αναφέρετε το hashtag σας στη συσκευασία σας, στο Μήνυμα προς τους αγοραστές και στο Shop Announcement. Η Annie Bukhman, η οποία είναι ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος Etsy με βάση το Μπρούκλιν που κατασκευάζει δερμάτινες τσάντες, στέλνει δύο ταχυδρομικές κάρτες με κάθε παραγγελία: η μία περιλαμβάνει πληροφορίες για το κατάστημά της και η άλλη αφιερώνεται αποκλειστικά στα στοιχεία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο hashtag #anniebukhman. Όταν οι πελάτες χρησιμοποιούν το hashtag σας, ευχαριστήστε τους και ζητήστε την άδειά τους για να το ποστάρετε κι εσείς. Αυτό δείχνει ότι πίσω από την επιχείρηση υπάρχει ένας πραγματικός άνθρωπος και τους παρακινεί να συνεχίσουν να έρχονται στο κατάστημά σας.

Babyjives Instagram

H Jahje αναπαράγει συχνά φωτογραφίες των πελατών με τα αντικείμενά της όταν χρησιμοποιούν το hashtag της, #babyjives.


Στοχεύστε στο lifestyle του ακροατηρίου σας


Τα hashtag μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξετε σε πιθανούς πελάτες τι είναι το εμπορικό σήμα σας. "Μπορείτε να πείτε την ιστορία του brand σας με έναν ευρύτερο τρόπο, δημιουργώντας καμπάνιες γύρω από τα hashtags που σχετίζονται με τις αξίες του brand σας", λέει η Jess, ειδική στα social media του Etsy. Για παράδειγμα, η Jahje έχει συνοψίσει το μήνυμα του brand για το Baby Jives Co σε ένα hashtag: #inspirewonder. Περιγράφει το #inspirewonder ως το ουσιαστικό νόημα της μάρκας της. "Ταιριάζει με την ιδέα του γονικού ρόλου. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε αυτές τις μαγικές εμπειρίες για τα παιδιά σας και να εμπνεύσετε το θαυμασμό τους», λέει η Jahje. Δεδομένου ότι η φράση επικεντρώνεται σε έναν τρόπο ζωής αντί για ένα εμπορικό σήμα, το #inspirewonder έχει μια ευρεία απήχηση μεταξύ των πελατών του Baby Jives Co και άλλων πιθανών αγοραστών.

"Ενθαρρύνοντας τους followers και τους οπαδούς σας να μοιράζονται posts που σχετίζονται με συγκεκριμένα θέματα, όπως διακόσμηση σπιτιού, ανατροφή παιδιών, κηπουρική, τους προσκαλείτε να είναι μέρος της εμπειρίας που προσφέρει το brand σας", εξηγεί η Jess. Σημειώστε ποιος είναι ο ιδανικός πελάτης σας, ρωτώντας τον εαυτό σας τι του αρέσει να κάνει, να βλέπει και να ποστάρει. Εμπνευστείτε από αυτές τις ιδέες για να δημιουργήσετε ένα hashtag που επικεντρώνεται στα ενδιαφέροντά τους.

Δοκιμάστε να συγκεντρώσετε την καμπάνια σας γύρω από μια δραστηριότητα με την οποία γνωρίζετε ότι οι followers σας διασκεδάζουν. Η Georgie St. Clair, η οποία διαχειρίζεται ένα κατάστημα με floral εκτυπώσεις και εικονογραφήσεις με έδρα το Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου, τοποθετεί templates των εικονογραφήσεων των χαρακτήρων της στον ιστότοπό της. Οι followers εκτυπώνουν το template της, προσθέτουν λουλούδια για να δημιουργήσουν το "ρούχο" του χαρακτήρα και tagάρουν τις φωτογραφίες τους με το #fashionaflower. "Οι προκλήσεις του hashtag μου με βοήθησαν να αυξήσω τους followers και την αφοσίωσή τους", λέει η Georgie. "Πρόκειται για την αξιοποίηση μιας κοινότητας ατόμων που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, οι οποίοι συχνά γίνονται πελάτες και συνεργάτες".

Georgie Instagram challenge
"Ta tags μου έχουν εμπνεύσει άλλους ανθρώπους να κάνουν κάτι και να το μοιραστούν", λέει η Georgie. "Οι άνθρωποι συχνά μου στέλνουν μηνύματα για να μου πουν σχετικά με μία βόλτα που έκαναν με την κόρη τους, την ανιψιά ή την εγγονή τους, το μάζεμα λουλουδιών και τη δημιουργία μιας όμορφης εικόνας με το template του χαρακτήρα μου".

Δώστε κίνητρο στους followers σας 


Τα giveaways αποτελούν έναν εύκολο τρόπο για να προωθήσετε γρήγορα την υιοθέτηση του hashtag σας. Μία διαφημιστική εκστρατεία μπορεί να είναι τόσο απλή όπως να ζητάς από τους followers να δημοσιεύσουν (ή να επαναδημοσιεύσουν) χρησιμοποιώντας το hashtag σου. Η Jahje τρέχει κάθε χρόνο ένα giveaway πελατειακής εκτίμησης για να γιορτάσει την επέτειο του καταστήματός της. Ζητά από τους followers να δημοσιεύσουν μια φωτογραφία του προϊόντος της στο χώρο τους με το hashtag #babyjives και στη συνέχεια επιλέγει δύο νικητές. Έχει δει τα καλύτερα αποτελέσματα από τα ομαδικά giveaways που συμμετέχει, όταν συνεργάζεται με άλλα brands στο Instagram.
Πρόσφατα, η Baby Jives Co συμμετείχε σε ένα giveaway το οποίο ζητούσε από τους αγοραστές να ακολουθήσουν πολλά εμπορικά σήματα για παιδική διακόσμηση στο Instagram αποκτώντας τη δυνατότητα να κερδίσουν προϊόντα από το καθένα. Η Jahje προώθησε τον διαγωνισμό στο Instagram και μοιράστηκε οδηγίες για την είσοδο μέσω ενός blog post. Περίπου 1.200 άτομα μπήκαν στο διαγωνισμό και to Baby Jives Co κέρδισε 600 νέους followers στο Instagram.

Λάβετε υπόψη σας ότι τα δώρα μπορούν να υπόκεινται σε νόμους περί λαχνών, οι οποίοι μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Εξοικειωθείτε με οποιονδήποτε νόμο που μπορεί να ισχύει για το giveaway σας πριν ξεκινήσετε.


Χρησιμοποιήστε συμπληρωματικά hashtags


Προσθέτοντας άλλα hashtags μαζί με τα δικά σας, μπορείτε να προσεγγίσετε ένα ευρύτερο κοινό με τις αναρτήσεις σας. Επιλέξτε hashtags που σχετίζονται με το προϊόν σας και που έχουν νόημα για εσάς. Για παράδειγμα, η Annie χρησιμοποιεί πάντα τα #ShopLocal, #ShopSmall, και #SlowFashion εκτός από το hashtag του brand της. "Αυτό ακριβώς κάνω στην επιχείρησή μου και γι’ αυτό το επιλέγω. Εάν είναι σημαντικό και σε κάποιον άλλο, μπορεί επίσης να του αρέσει το προϊόν μου", αναφέρει.

Σκεφτείτε τι μπορεί να αναζητήσει ο πελάτης που βρίσκεται στο στόχαστρό σας. Μπορείτε να πληκτρολογήσετε hashtags στο Instagram για να δείτε πόσο δημοφιλή είναι. Η Georgie στοχεύει σε ανθρώπους που λατρεύουν τα λουλούδια, επομένως κοιτάζει πέρα από τα απλούστερα hashtags όπως το #flowers (83,9 εκατομμύρια posts) όπου το post της μπορεί να χαθεί μέσα στον τεράστιο αριθμό αναρτήσεων. Έχει ερευνήσει πιο συγκεκριμένα hashtags για να αποκτήσει μια πιο στοχευμένη προσέγγιση, συχνά επιλέγοντας tags όπως τα #inspiredbypetals (71.000 posts) ή #moodforfloral (11.022 posts).

Εάν συμμετέχετε στις ομάδες του Etsy, εξετάστε να δημιουργήσετε ένα hashtag για να προσεγγίσετε τους αγοραστές ως μία συλλογικότητα. (Μάθετε περισσότερα σχετικά με την εκκίνηση ενός ομαδικού hashtag διαβάζοντας το How to Team Up With Other Sellers to Market Your Shop).
Ανεξάρτητα από το ποιο hashtag έχετε επιλέξει, αν το χρησιμοποιήσετε επιμελώς και αποκτήσετε  δέσμευση με τους followers θα σας βοηθήσει να φτάσετε στους στόχους σας.

Πρωτότυπο κείμενο: Tess Duncan, απόδοση: Giannis Bothos