3 οικονομικές και οικολογικές λύσεις συσκευασίας

Πώς να ομορφύνετε την συσκευασία των προϊόντων σας, χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον και βιώσιμα υλικά.


[Μπορείτε να δείτε το πρωτότυπο άρθρο στην αγγλική γλώσσα εδώ.] 

Society National Industry

Το κατάστημα The Society of National Industry στο Etsy, διαθέτει κουτιά από χαρτόνι, ειδικά σχεδιασμένα για να χωράει τα χάρτινα φανάρια του. Φωτογραφία από το The Society of National Industry.

Λειτουργώντας το δικό σας κατάστημα, σημαίνει ότι μπορείτε να σχεδιάσετε την επιχείρησή σας γύρω από τις δικές σας προσωπικές αξίες. Για πολλούς ιδιοκτήτες καταστημάτων, αυτό περιλαμβάνει τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, τόσο για τα προϊόντα όσο και για τις συσκευασίες τους. Η Alexis Clare του Whipped Up Wonderful, ενός καταστήματος που έχει έδρα στο Ντάλας του Τέξας, ενδιαφέρεται πάντα για τη φιλικότητα προς το περιβάλλον για τις «βόμβες» μπάνιου που δημιουργεί και τα άλλα προϊόντα της. Ερευνά κάθε ένα από τα συστατικά στοιχεία των προϊόντων της, όπως το γλυκό αμυγδαλέλαιο και το ανθόνερο αμαμηλίδας (Witch Hazel) και σιγουρεύεται ότι είναι βιοδιασπώμενα και βιώσιμης καλλιέργειας. Διατηρεί επίσης μια παρόμοια προσέγγιση και για τις συσκευασίες της.

Πολλά έντυπα υλικά και υλικά συσκευασίας δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς από ένα πλήθος ανακυκλωμένων κουτιών από χαρτόνι. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων με περιβαλλοντικές ανησυχίες αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές πλαστικές ταινίες, μη βαμμένο με φυσικό τρόπο ή γυαλιστερό χαρτί για επαγγελματικές κάρτες και φελιζόλ ή πλαστικό υλικό πλήρωσης σε κουτιά για την αποστολή των προϊόντων. Ορισμένοι δημιουργικοί ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν βρει εφευρετικούς τρόπους ώστε να λειτουργούν με οικολογικό τρόπο στα υλικά συσκευασίας τους - και να παραμείνουν συνεπείς με το brand τους. Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές τους για τη δημιουργία οικολογικών συσκευασιών που αντανακλούν τη μοναδική επιχείρησή σας.

Έτοιμοι για ανακύκλωση

Whipped Up Wonderful
Τα πακέτα της Alexis για προϊόντα μπάνιου με οικολογικά υλικά όπως χαρτί kraft και κορδέλες τύπου ράφια. Φωτογραφία από το Whipped Up Wonderful

Για την Alexis, η συνέπεια, είναι το κλειδί: όλα σχετίζονται με το branding. «Θέλω πάντα να είμαι σίγουρη ότι τυλίγω τα πάντα με έναν ομοιόμορφο τρόπο», αναφέρει. Το λογότυπό της είναι μία ακουαρέλα με μια μπλε μπανιέρα και οι συσκευασίες της ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία. "Όλες οι συσκευασίες μου στα κουτιά δώρων μου είναι καφέ kraft, αλλά τα τονίζω με την γαλάζια κορδέλα μου τύπου ράφια. "Για κουτιά δώρων με πολλές ‘βόμβες’ μπάνιου, η Alexis γεμίζει τα κουτιά με τεμαχισμένο χαρτί kraft. "Θέλετε η συσκευασία σας να είναι πραγματικά οπτικά ελκυστική», λέει. «Όταν ο πελάτης σας ανοίγει το κουτί, θέλετε να λέει ‘Κοίτα αυτό το όμορφο δώρο που έχω!’». Εκτός από τη χρήση βιοδιασπώμενου διαφανούς φιλμ περιτυλίγματος και ανακυκλώσιμων χάρτινων ετικετών, οι συσκευασίες του Whipped Up Wonderful Υπέροχες περιλαμβάνουν σημειώσεις σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε κομπόστ και τι να ανακυκλώνετε.

Φυσική συσκευασία

KitchenCarvings
Τα ροκανίδια αποτελούν ένα όμορφο γέμισμα για τους Robert και Gwynne Kidd. Φωτογραφία από το KitchenCarvings

Ο Robert και η Gwynne Kidd, ένα παντρεμένο ζευγάρι που κατασκευάζει ξύλινα μαγειρικά σκεύη για το κατάστημά τους KitchenCarvings, που εδρεύει στο Center του Κολοράντο, έχουν βρει έναν δημιουργικό τρόπο για να γεμίζουν τα κουτιά τους με άχρηστα υλικά. Κατ' αρχήν, κατασκευάζουν μόνοι τους τα τριγωνικά κουτιά τους από χρησιμοποιημένο χαρτόνι για τα προϊόντα τους. Στη συνέχεια, συσκευάζουν τα προϊόντα τους με ροκανίδια, που συμπληρώνουν τέλεια τη ρουστίκ γοητεία των σκαλιστών ξύλινων κουταλιών και σπατουλών τους. Και το ξύλο για τα προϊόντα τους συγκεντρώνεται επίσης με ένα πολύ βιώσιμο τρόπο: «Εγώ ανεβαίνω στο δάσος και συλλέγω κάποια νεκρά κούτσουρα λεύκας που πέφτουν στο έδαφος του δάσος», λέει ο Robert. "Ή παίρνω αποκόμματα του πεύκου και του κόκκινου κέδρου από το σωρό απορριμμάτων σε μάντρα ξυλείας." Οι αγοραστές ανταποκρίθηκαν τόσο καλά στο γέμισμα των πακέτων ώστε μερικές φορές πωλούν τα ροκανίδια ξεχωριστά. «Οι πελάτες έχουν γράψει ακόμη και ποιήματα τα οποία και βάζουν στα blogs τους ή μου στέλνουν φωτογραφίες από τα έργα που έχουν κάνει από αυτά," εξηγεί ο Robert.

Μετατρέποντας τα απορρίμματα σε branding

Society National Industry
Υπολείμματα χαρτιού και άλλα συλλεχθέντα υλικά βοηθούν στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης αισθητικής στο περιτύλιγμα και την συσκευασία δώρου. Φωτογραφία από το The Society of National Industry.

Οι επιχειρηματικοί εταίροι Katey Rissi και Chris Campbell ειδικεύονται σε προϊόντα χαρτιού - όπως τα αιθέρια φανάρια τους - στο στο κατάστημα The Society of National Industry που βρίσκεται στο Seattle της Washington. Χρησιμοποιούν βιοδιασπώμενα, προσαρμοσμένου μεγέθους κουτιά από χαρτόνι για τα προϊόντα τους, αλλά αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι τα αποκόμματα που χρησιμοποιούν. Η Katey και ο Chris χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά για να δημιουργήσουν μια πολύχρωμη αισθητική που είναι συνεκτική με το εμπορικό σήμα και τα προϊόντα τους. «Πολλές από τις διαδικασίες βαφής μας περιλαμβάνουν στένσιλ και ψεκασμό της χρωστικής ουσίας, έτσι ώστε να γίνεται μια πραγματικά όμορφη σύνθεση στα αποκόμματα χαρτιού που έχουμε», αναφέρει η Katey. Χρησιμοποιούν τα αποκόμματα για να γράψουν ευχαριστήρια σημειώματα και να γεμίσουν τα κουτιά που στέλνουν. Για περιτύλιγμα δώρου, συλλέγουν παλιούς χάρτες και περιοδικά και τοποθετούν από πάνω ένα κόκκινο κλαδάκι κέδρου από το σπίτι τους στο Seattle. «Δημιουργείται μια αισθητική που είναι μοναδική για μας και όποιος χρησιμοποιεί τα αποκόμματά ρίχνει μια ματιά στην αισθητική τους» λέει η Katey. Όταν η συσκευασία σας χρησιμοποιεί υλικά από τη διαδικασία δημιουργίας, αμέσως η συσκευασία γίνεται πιο προσωπική.

Για περισσότερες συμβουλές από πωλητές για το πώς θα αναζητήσετε και θα βρείτε βιώσιμα υλικά διαβάστε το 4 Tips for Sourcing Materials Responsibly.

Πρωτότυπο κείμενο: Mary Kinney, απόδοση: GiannisBothos