Πώς να επιτύχετε τους στόχους σας το 2016

Αυτή τη χρονιά ονειρευτείτε τα πράγματα όπως θα θέλατε να είναι. Η Kari Chapin που ασχολείται με την συμβουλευτική επιχειρηματιών μοιράζεται τις στρατηγικές της για να θέσετε επιτεύξιμους στόχους και να τους πετύχετε.


[Μπορείτε να δείτε το πρωτότυπο άρθρο στην αγγλική γλώσσα εδώ.]

Starting an Etsy shop setting goals New Year's Resolution
Φωτογραφία από το teconlene

Μαντέψτε. Είναι Ιανουάριος. Έχουμε μόλις εγκαταλείψει "την πιο υπέροχη εποχή του χρόνου" και έχουμε εισέλθει πλέον σε αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ "την πιο φιλόδοξη εποχή του χρόνου". Είναι η εποχή των στόχων και συχνά προετοιμαζόμαστε για αυτό κάνοντας λίστες, αγοράζοντας ημερολόγια και πιέζοντας τους εαυτούς μας να είμαστε οι καλύτερες εκδοχές μας απ’ ότι μπορούμε να φανταστούμε. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε τυχεροί αν μπορούμε να αντέξουμε για μερικές εβδομάδες κάτω από όλη αυτήν την πίεση. Σε μερικούς από εμάς μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για ένα μήνα ή δύο. Και κάποιοι από εμάς θα έχουν ξεχάσει τα πάντα για τις φιλόδοξες ιδέες τους από τη στιγμή που κατέβουν οι διακοσμήσεις των διακοπών.

Είμαι πρωταθλήτρια στόχων. Στην πραγματικότητα, μου αρέσουν τόσο πολύ οι στόχοι που τους έχω κάνει δουλειά μου. Έχω χτίσει μια ολόκληρη καριέρα βοηθώντας τους ανθρώπους να επιτύχουν τα όνειρά τους, με ιδιαίτερη έμφαση στο τμήμα σχεδιασμού του να γίνει ένα όνειρο πραγματικότητα, το οποίο μας οδηγεί στο αγαπημένο μου θέμα: τις προθέσεις και τους στόχους.

Εδώ είναι ορισμένες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να μείνετε σε καλό δρόμο, ενώ είστε απασχολημένοι κάνοντας πράγματα να συμβούν.

Ανεβάστε τους στόχους σας

Τι είναι οι στόχοι τέλος πάντων; Είναι δηλώσεις που έχουν ένα τελικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε να βάλετε μία πρόθεση αντί για ένα στόχο. Ας πούμε ότι θέλετε να ξεκινήσετε το κατάστημα σας στο Etsy αυτό το έτος ή να αυξήσετε τις πωλήσεις σας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει η πρόθεσή σας, αντί για τον στόχο σας. Στόχοι θα είναι τα πράγματα που χρειάζεται να κάνετε προκειμένου να πραγματοποιήσει την πρόθεσή σας. Αν εργαζόσασταν με αυτόν τον τρόπο με τη μορφή λίστας, μπορεί να έμοιαζε κάπως έτσι:

  • Πρόθεση: να αυξήσω τις πωλήσεις μου κατά 25% μέχρι το τέλος του έτους.
  • Στόχος: να μελετήσω τις παρελθοντικές πωλήσεις προκειμένου να εντοπίσω τάσεις για το πότε οι πωλήσεις είναι υψηλές και πότε «κοιμούνται».
  • Στόχος: να προσλάβω κάποιον να με βοηθά με την αποστολή των προϊόντων και την εξυπηρέτηση των πελατών, απελευθερώνοντας έτσι το χρόνο μου για να δημιουργώ περισσότερα προϊόντα.
  • Στόχος: να πειραματιστώ με νέες μορφές μάρκετινγκ.

Βλέπετε πώς οι στόχοι υποστηρίζουν την πρόθεση; Και τώρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους στόχους για να αποφασίσετε ποια βήματα δράσης πρέπει να ακολουθήσετε για να επιτύχετε το στόχο, προκειμένου να υλοποιήσετε την πρόθεση.

Έτσι η λίστα εργασιών σας μπορεί να μοιάζει με:
  • Δράση: Να καθορίσω μισή ημέρα για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ώστε να μπορώ να «σκάψω» μέσα στους αριθμούς. Να δημιουργήσω ένα νέο υπολογιστικό φύλλο για να με βοηθήσει σε αυτό το έργο.
  • Δράση: Να καταγράψω την περιγραφή της εργασίας για έναν μελλοντικό εργαζόμενο. Να τσεκάρω με τους φίλους μου και να τους ρωτήσω πώς βρήκαν τους φοβερούς εργαζόμενούς τους πέρυσι.
  • Δράση: Να παρακολουθήσω μια ηλεκτρονική τάξη για το πώς να χρησιμοποιώ το Snapchat και να αρχίσω να αναπτύσσω μια στρατηγική για να τη χρησιμοποιώ στην προώθηση των προϊόντων μου.

Αυτό είναι ένα πραγματικά εύκολος τρόπος για να «τεμαχίσετε» τους στόχους σας σε διαχειρίσιμα βήματα που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στο σημείο που θέλετε ακόμη πιο γρήγορα. Προσθέτοντας κάποια δομή για τα μεγάλα πράγματα που θέλουμε να επιτύχουμε μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Βλέποντας την πρόοδο που σημειώνεται κάθε φορά που συμπληρώνεται ένα βήμα δράσης και εστιάζοντας σε μικρά βήματα παρά στη μεγάλη εικόνα, κάνει τα πράγματα πιο διαχειρίσιμα.

Σκεφτείτε την πρόθεση ως τη γραμμή του τερματισμού και τους στόχους ως τους σταθμούς που δροσίζεστε, ενώ τρέχετε στον αγώνα προς αυτό που θέλετε να πετύχετε.

Καταγράφοντας τους στόχους σας, δημιουργείτε στο μυαλό σας περισσότερο χώρο για δημιουργικές ιδέες. Φωτογραφία από το Felicette Shop

Διαχειριστείτε τους στόχους σας

Δεν είναι αρκετό να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε και στη συνέχεια απλά να πιστεύετε ότι αυτό θα συμβεί. Η ανάθεση στόχων και η επίτευξή τους στην πράξη λειτουργεί καλύτερα αν έχετε κατά νου μια στρατηγική επιτυχίας. Η εύρεση ενός συστήματος που λειτουργεί για σας και γι’ αυτό που θέλετε να πετύχετε είναι το κλειδί και μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε για να καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα. Εδώ είναι μερικά σημεία για να ξεκινήσετε:

Καταγράψτε τους στόχους σας. Βγάλτε τους από το κεφάλι σας και γράψτε τους στο χαρτί. Αυτό απελευθερώνει όχι μόνο πολύτιμο χώρο του εγκεφάλου, αφήνοντας περισσότερο χώρο για τη δημιουργικότητα, αλλά επίσης κάτι μαγικό συμβαίνει όταν ένα μήνυμα ταξιδεύει από το μυαλό σας στο χέρι σας και στη συνέχεια σε χαρτί. Μπορείτε να δείτε το στόχο με μεγαλύτερη σαφήνεια, και είναι ευκολότερο να αντιληφθείτε τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Δώστε στον εαυτό σας μια προθεσμία. Βάλτε ένα χρονικό όριο για αυτό. Αν θέλετε πραγματικά να προχωρήσετε με τις μεγάλες ιδέες σας, καθορίστε ένα χρονοδιάγραμμα και επιμείνετε σε αυτό. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρατηρήσετε αν ήσασταν μη ρεαλιστικοί για το χρόνο που χρειάζεται πραγματικά να υλοποιηθούν τα πράγματα και αυτό θα σας βοηθήσει να δώσετε προτεραιότητα σε ό,τι είναι πιο σημαντικό.

Επανεξετάστε τους στόχους σας. Τα πράγματα αλλάζουν. Αντλούνται διδάγματα. Οι άνθρωποι, τα έργα, οι ευκαιρίες και τα σχέδια αλλάζουν. Συστήνω να αναθεωρείτε τους στόχους σας και την πρόοδο που έχετε κάνει, μια φορά το μήνα. Εγώ προσωπικά κάνω τα σχόλιά μου στο τέλος του μήνα, όταν σχεδιάζω ποιες θα είναι οι επόμενες 30 μέρες για την επιχείρησή μου. Αφιερώνω χρόνο να δω τι πήγε καλά και τι χρειάστηκε αγώνα. Αξιολογώ εκ νέου τις προθεσμίες μου και τις προσαρμόζω ανάλογα με τις ανάγκες.

Ζητήστε υποστήριξη

Αν προσπαθείτε να κάνετε ευρείες αλλαγές, είτε στην επιχείρησή σας είτε στην προσωπική σας ζωή, ο δρόμος μπροστά θα είναι πολύ πιο διασκεδαστικός, αν έχετε κάποια υποστήριξη. Μοιράζοντας τις προθέσεις και τους στόχους σας με έναν έμπιστο άτομο μπορεί να αποδειχθεί τεράστια διαφορά όταν βρεθείτε να αγωνίζεστε ή να έχετε κολλήσει κάπου. Δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας.

Ευθύνη. Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου θέματα και έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην επιτυχία μου στο να προχωρούν τα πράγματα και να υλοποιούνται οι μεγαλύτερες προθέσεις μου. Μπορεί να είναι δύσκολο να είστε αφεντικό του εαυτού σας. Κρατώντας τον εαυτό σας υπεύθυνο μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο. Εκεί είναι όπου ένας ομοϊδεάτης φίλος ή δύο μπορεί να έρθουν προς βοήθεια. Ζητήστε τους να βρεθείτε και ενημερώστε τους για την πρόοδό σας. Γνωρίζοντας ότι κάποιος εκεί έξω αναρωτιέται πώς τα πάτε και σας υποστηρίζει είναι ένα ισχυρό κίνητρο.

Εμπιστευθείτε το θάρρος σας. Αυτό σημαίνει όλα τα καλά πράγματα, όπως το να αφήνετε τον εαυτό σας από το «γάντζο» όταν πραγματικά χρειάζεται. Αν κάτι δεν λειτουργεί, βρείτε πώς να περιστραφεί και να αλλάξει κατεύθυνση. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, όταν πρόκειται για τους στόχους σας. Εργάζεστε προς αυτό που πραγματικά θέλετε; Απολαμβάνετε αυτό που κάνετε; Σας επιτρέπει να οικοδομήσετε το είδος της ζωής που θέλετε;

Μην φοβάστε να αποτύχετε. Μερικές προθέσεις απλά δεν είναι γραφτό να πραγματοποιηθούν, και μερικοί στόχοι είναι απλά ανέφικτοι. Αν βρεθείτε σε μια θέση όπως αυτή, να θυμάστε ότι είστε υπεύθυνοι για τον εαυτό σας και τα όνειρά σας. Μπορείτε να αλλάξετε άποψη όποτε θέλετε. Ούτως ή άλλως, εσείς είστε το αφεντικό!

Παρακολουθήστε την πρόοδό σας. Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου κόλπα για να ενισχύσω το ηθικό μου όταν είμαι συγκεντρωμένη για να κάνω μεγάλα πράγματα. (Μου αρέσει αυτό το βήμα τόσο πολύ, που δημιούργησα έναν Progress Tracker (μετρητή προόδου), τον οποίο πουλάω στο μαγαζί μου στο Etsy, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν ακριβώς αυτό). Δώστε αξία στα μικρά πράγματα που κάνετε στο δρόμο προς την επιτυχία. Αν ψάχνετε για νέες συσκευασίες, αυτό μετρά προς τη βελτίωση της επιχείρησής σας. Αν ελέγχετε τον ανταγωνισμό, αυτό μετρά στην κατανόηση των πελατών που βρίσκονται στο στόχαστρό σας. Όταν καθαρίζετε το στούντιό σας, αυτό μετρά για τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος εργασίας. Όλες αυτές οι μικρές πράξεις που δεν φαίνονται στην μεγάλη εικόνα, είναι οι μικρές λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας.

Πρωτότυπο κείμενο: Kari Chapin, απόδοση: GiannisBothos .