Eggplant Salad - Μελιτζανοσαλάτα

Share on Facebook!


2 lbs eggplants (aubergines)
1/4 teaspoon salt
2-3 garlic cloves, crushed
3/4 cup olive oil
1/4 cup vinegar
2 tablespoons chopped parsley (optional)
1 green mild pepper, seeded and chopped
1 tomato, seeded and chopped

Wash, wipe, and put them on, or under a grill and turn frequently, to cook on all sides, for about 20-40 minutes, until soft. Pass each eggplant quickly under running water to cool slightly and peel them immediately, while they are still hot. Do not leave the eggplants to cool unpeeled, as the flesh will turn black. Put in a strainer and allow to cool, then chop and combine with the salt and garlic. Add vinegar, oil and parsley. Garnish the eggplant salad with the chopped green pepper and tomato.

1 κιλό μελιτζάνες
¼ κουταλάκι αλάτι
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
¾ κούπας λάδι
¼ κούπας ξύδι
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
Πλύντε τις μελιτζάνες και σκουπίστε τες. Βάλτε τις σε ένα ταψάκι και ψήστε τις στο γκριλ μέχρι να ψηθούν καλά από όλες τις μεριές και να μαλακώσει η σάρκα τους. Βρέξτε τις με κρύο νερό αμέσως και ξεφλουδίστε τις. Βάλτε τις σε τρυπητό και αφήστε τις να στραγγίσουν λίγο. Κόψτε τις σε κομμάτια και προσθέστε το αλάτι, το σκόρδο και τα υπόλοιπα υλικά.