Πώς να σας βρίσκουν στις αναζητήσεις

Ο εντοπισμός σας στις αναζητήσεις μπορεί να φαίνεται μια δύσκολη διαδικασία, αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη τεχνογνωσία.


[Μπορείτε να δείτε το πρωτότυπο άρθρο στην αγγλική γλώσσα εδώ.]


Φωτογραφία από το HillaryBird

Αυτό που ακούω περισσότερο από τους πωλητές του Etsy καθώς μεγαλώνουν τις επιχειρήσεις τους, είναι ότι αγωνίζονται να μπορούν να τους εντοπίζουν οι αγοραστές στο διαδίκτυο. Ευτυχώς, είναι ένα πρόβλημα που μπορείτε να λύσετε με λίγη τεχνογνωσία και χρόνο για να πειραματιστείτε με τη χρήση των σωστών παραμέτρων. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να εργαστείτε με το κατάστημά σας προκειμένου να διευκολύνετε τους αγοραστές να σας εντοπίσουν ακριβώς τη στιγμή που είναι έτοιμοι να αγοράσουν.

Καθώς εργάζεστε στις λίστες προϊόντων σας, φροντίστε να σκέφτεστε σαν αγοραστής σε κάθε βήμα της διαδρομής. Τι θα προσελκύσει τον αγοραστή σας και θα επικοινωνήσει όλα όσα χρειάζεται για να ολοκληρώσει αυτή την αγορά;

Βήμα 1: Προσθέστε χαρακτηριστικά στην καταχώρισή σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα προϊόντα σας να εντοπιστούν στην αναζήτηση είναι να προσθέσετε όλα τα σχετικά χαρακτηριστικά στην καταχώριση. Για κάθε προϊόν, επιλέξτε την κατηγορία που ταιριάζει καλύτερα σε αυτό. Με βάση την κατηγορία που θα επιλέξετε, θα μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα στοιχεία στα αντικείμενα σας, όπως το μέγεθος ενός ενδύματος ή το μήκος μιας αλυσίδας κολιέ. Επίσης, θα μπορείτε να καθορίσετε το χρώμα του αντικειμένου και εάν αυτό σχετίζεται με συγκεκριμένες εορταστικές περιόδους (όπως χριστουγεννιάτικα στολίδια) ή εάν αποτελεί ένα καλό δώρο για μια συγκεκριμένη περίσταση (όπως ένα γαμήλιο δώρο). Το Etsy χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να βοηθήσει τους αγοραστές να βρουν σχετικά αντικείμενα κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων που πραγματοποιούν.


Βήμα 2: Σκεφτείτε λέξεις-κλειδιά και φράσεις

Ξεκινήστε με μια λίστα λέξεων-κλειδιών και φράσεων που νομίζετε ότι ο αγοραστής που βρίσκεται στο στόχαστρό σας θα χρησιμοποιήσει όταν αγοράζει. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον κατάλογο ιδεών για να ξεκινήσετε και σιγουρευτείτε ότι οι τίτλοι, τα tags και οι περιγραφές σας απαντούν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις.

Pro tip: Γνωρίζατε ότι η γραμμή αναζήτησης του Etsy μπορεί να σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τι ψάχνουν οι πελάτες; Αρχίστε να πληκτρολογείτε αυτό που πουλάτε στη γραμμή αναζήτησης. Οι λέξεις που εμφανίζονται είναι οι δημοφιλείς όροι αναζήτησης που χρησιμοποιούν οι πελάτες. Αυτό θα σας δώσει τις ακριβείς λέξεις-κλειδιά και τις φράσεις που χρησιμοποιούν στις αναζητήσεις τους οι αγοραστές, οπότε βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αυτές που σχετίζονται με το προϊόν σας στους τίτλους, τις ετικέτες και τις περιγραφές σας. Σκεφτείτε συνώνυμα και δοκιμάστε τα και αυτά στο πεδίο αναζήτησης.




Ένα άλλο καλό σημείο για να βρείτε λέξεις-κλειδιά; Δείτε την περιγραφή της καταχώρισής σας. Συχνά, υπάρχουν εκεί καλές λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιείτε ήδη όταν περιγράφετε το προϊόν σας. Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις περιγραφικές λέξεις στους τίτλους και τις ετικέτες σας.

Pro tip: Μόλις προσθέσετε ένα χαρακτηριστικό στην καταχώρισή σας, όπως το χρώμα του προϊόντος, δεν χρειάζεται να επαναλάβετε αυτές τις πληροφορίες στα 13 tags σας. Χρησιμοποιείται ήδη για να βοηθήσει τον εντοπισμό του αντικειμένου σας σε σχετικές αναζητήσεις στο Etsy. Ωστόσο, εξειδικευμένες λέξεις-κλειδιά που αφορούν το χρώμα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στα tags και τους τίτλους σας. Για παράδειγμα, εάν το στοιχείο σας είναι πράσινο της μέντας (mint green), μπορείτε να επιλέξετε το χαρακτηριστικό πράσινο (green) ως χρώμα και να χρησιμοποιήσετε την εξειδικευμένη λέξη-κλειδί χρώματος "πράσινο μέντας" (mint green) στα tags και τον τίτλο σας. Το "Mint green planner" είναι μια εξαιρετική φράση για tag.



Βήμα 3: Εφαρμόστε όρους αναζήτησης στις καταχωρίσεις σας

Τώρα που έχετε μια λίστα με τις λέξεις-κλειδιά και τις φράσεις που θέλετε να δοκιμάσετε, επεξεργαστείτε τις στις λίστες προϊόντων σας.

Δημιουργήστε ισχυρούς τίτλους. Διατηρώντας τους τίτλους σας δελεαστικούς και φιλικούς προς τους αγοραστές, προσθέστε πιο ουσιαστικούς όρους που οι αγοραστές είναι πιθανό να ψάξουν. Διατηρήστε τους πιο σημαντικούς όρους αναζήτησης στην αρχή της καταχώρισης για να μεγιστοποιήσετε τη σημασία τους στην αναζήτηση.

Pro tip: Η περίληψη της κύριας κατηγορίας σας στον τίτλο (χειροποίητα, προμήθειες, vintage) δεν αυξάνει αναγκαστικά τη συνάφειά σας στην αναζήτηση του Etsy για αυτούς τους όρους. Επικοινωνεί, ωστόσο, σε έναν αγοραστή χωρίς αμφιβολία τι είναι το προϊόν. Πειραματιστείτε μόνοι σας για να δείτε ποιες λέξεις του τίτλου σας βοηθούν την αναλογία μετατροπής των επισκεπτών σε αγοραστές.

Μεγιστοποιήστε τα tags σας. Εφαρμόστε τη λίστα λέξεων-κλειδιών και φράσεων και χρησιμοποιήστε όλα τα διαθέσιμα tags. Κάθε μία είναι μια ακόμη ευκαιρία να βρείτε τον αγοραστή σας. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα  tags σας, χρησιμοποιήστε φράσεις ("dining room table ") αντί για μεμονωμένες λέξεις ("dining", " room" και "table").

Η ποικιλομορφία έχει σημασία. Μην ονομάζετε όλα τα παρόμοια αντικείμενα με τον ίδιο (ή σχεδόν τον ίδιο) τρόπο. Αυτό στοχεύει μόνο σε έναν τύπο αγοραστή, ενώ εσείς θέλετε να διατηρήσετε μια ποικιλία στις λέξεις-κλειδιά σας για να προσπαθήσετε να στοχεύσετε σε μια ποικιλία αγοραστών και να τους φέρετε στο κατάστημά σας μέσω διαφορετικών αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Βάλτε τους πιο σημαντικούς όρους τόσο στους τίτλους όσο και στις ετικέτες σας.


Φωτογραφία από το BlackbirdMidwest

Οι σημαντικοί όροι μπροστά: αν οι τίτλοι σας είναι μεγάλοι (περισσότερες από μία γραμμές στη λειτουργία "Λίστα"), βεβαιωθείτε ότι οι σημαντικότεροι όροι αναζήτησης σας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.


Βήμα 4: Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί

Στατιστικά του καταστήματος: Παρακολουθήστε τα στατιστικά σας για να δείτε τη δουλειά σας στην πράξη. Στα στατιστικά του καταλόγου αναφέρονται οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να σας βρουν στην αναζήτηση. Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσετε τους τίτλους, τις ετικέτες και την περιγραφή σας;

  • Χρησιμοποιήστε οποιεσδήποτε αναγραφόμενες λέξεις που δεν χρησιμοποιείτε ήδη.
  • Συμπεριλάβετε συνώνυμα για τις πιο δημοφιλείς λέξεις-κλειδιά σας.

Εάν παίρνετε πολλά hits αλλά δεν έχετε πωλήσεις, ίσως είστε βελτιστοποιημένοι για λάθος λέξεις-κλειδιά. Για να βρείτε έναν αγοραστή έτοιμο να αγοράσει - δοκιμάστε νέες φράσεις και να είστε πολύ συγκεκριμένοι με το στυλ. Πειραματιστείτε για να δείτε τι λειτουργεί!

Πραγματοποιείστε μετρήσιμες αλλαγές: Εάν οι όροι αναζήτησης σας φέρνουν ήδη άτομα στο κατάστημά σας, προχωρήστε σιγά-σιγά με σημαντικές αλλαγές, για να δείτε τι λειτουργεί πριν κάνετε περισσότερα.


Βήμα 5: Ενθαρρύνετε τα κλικ

Σε μια προσπάθεια να δείξει στοιχεία που οι αγοραστές είναι πιθανό να αγοράσουν, ο αλγόριθμος αναζήτησης του Etsy εξετάζει επίσης τα μεμονωμένα στοιχεία πόσο καλά τείνουν να ανταποκρίνονται στην αναζήτηση (αναφέρεται ως "ποιότητα καταχώρησης"). Εάν ένας αγοραστής κάνει κλικ, favorite ή αγοράσει ένα αντικείμενο αφού το έχει δει στα αποτελέσματα αναζήτησης, η ενέργεια αυτή συμβάλλει στη βαθμολογία ποιότητας του προϊόντος. Μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα των προϊόντων σας ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση του αγοραστή. Χρησιμοποιήστε καθαρές φωτογραφίες αντικειμένων που αναδεικνύουν το μοναδικό σας προϊόν και προσελκύστε ένα κλικ για μια πιο κοντινή εμφάνιση. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη βελτίωση της φωτογραφίας των προϊόντων στο Seller Handbook.


Βήμα 6: Υποσχεθείτε μια θετική πελατειακή εμπειρία 

Διπλοελέγξτε ότι έχετε ολοκληρώσει τα προφίλ αποστολής σας για να αναπαριστήσετε με ακρίβεια τους χρόνους επεξεργασίας στους αγοραστές σας. Και μην ξεχάσετε να αναφέρετε την ιστορία σας: Βεβαιωθείτε ότι έχετε ολοκληρώσει την ενότητα About και την ενότητα πολιτικών του καταστήματος. Διαβάστε περισσότερα στο How Search Works on Etsy σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι παράγοντες της εμπειρίας του πελάτη σχετίζονται με τις αναζητήσεις.


Βήμα 7: Συνεργαστείτε

Λάβετε βοήθεια: Αν χρειάζεστε βοήθεια για να βρείτε όρους αναζήτησης ή για να βελτιώσετε την κατάταξή σας στις αναζητήσεις, δοκιμάστε να συμμετάσχετε σε μία από αυτές τις ομάδες σχετικά με τη σχετικότητα ή το SEO (Search Engine Optimization).


Πρωτότυπο κείμενο: Kimm Alfonso, απόδοση: Giannis Bothos