Vegetarian Moussaka

Vegetarian Moussaka by Nafsika 

Ingredients
  • 3 white eggplants, thinly sliced
  • 4 tablespoons olive oil (as a Greek it's really difficult to measure how much olive oil I use...probably I put in more than this amount!)
  • 3 red peppers, cut in half
  • 2 large potatoes, thinly sliced
  • 1 large onion, sliced
  • 1 clove garlic, chopped
  • 1 can whole peeled tomatoes, chopped
  • 1 teaspoon dried oregano
  • 2 tablespoons chopped fresh parsley
  • salt and pepper to taste
  • 1 cup crumbled feta cheese
For the bechamel (or just use instant bechamel to save time)
  • 1 1/2 tablespoons butter
  • 2 tablespoons all-purpose flour
  • 1 1/4 cups milk
  • black pepper to taste
  • 1 pinch ground nutmeg
  • 1 egg, beaten
  • 1/4 cup grated Parmesan cheese
Directions
  1. (If you use white eggplants proceed to step 2 if not then) sprinkle eggplant slices with salt and set aside for 30 minutes. Rinse and pat dry.
  2. Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C) on the grill
  3. Place the sliced vegetables in baking pan covered with non stick paper and place them in the oven (for more taste sprinkle some salt and a bit of olive oil). Grill them until they get a nice color.
  4. Saute onion and garlic until lightly browned. Add salt and pepper.. Stir in tomatoes, oregano and parsley. Cover, reduce heat to medium-low, and simmer 15 minutes.
  5. Remove the vegetables from the oven. Take the skin off the peppers.
  6. In a 9x13 inch casserole dish layer the potatoes, eggplant, pepper, eggplant, and feta. Pour tomato mixture over vegetables; repeat layering, finishing with a layer of eggplant.
  7. Cover and bake in preheated oven for 25 minutes.
  8. Meanwhile, in a small saucepan combine butter, flour and milk. Bring to a slow boil, whisking constantly until thick and smooth. Season with pepper and add nutmeg. Remove from heat, cool for 5 minutes, and stir in beaten egg.
  9. Pour sauce over vegetables and sprinkle with Parmesan cheese. Bake, uncovered, for another 25 to 30 minutes until the béchamel cream has a nice gold crust.
  10. Let it cool and enjoy!

Χορτοφαγικός μουσσακάς από την Nafsika
Υλικά

  • 3 λευκές μελιτζάνες
  • Ελαιόλαδο
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης φρέσκιες κομμένες στην μέση
  • 2 πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα στοματάκια
  • Ρίγανη
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
  • 1 κούπα τριμμένη φέτα
  • αλάτι και πιπέρι

Για την μπεσαμέλ (για ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μπεσαμέλ στιγμής)

  • 1 1/2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/4 κούπες γάλα
  • πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1/4 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  1. Αλατίστε τις μελιτζάνες και αφήστε τις σε ένα τρυπητό. Ξεπλύνετε τις μετά από 30 λεπτά.(αν χρησιμοποιήσετε τις λευκές μελιτζάνες παραλείψτε αυτό το βήμα και πηγαίνετε στο 2ο)
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς γκριλ
  3.  Τοποθετήστε τις φέτες των λαχανικών σε ταψάκι καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήστε τις στο φούρνο μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα. Αν θέλετε ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο.
  4. Σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Βάλτε τις ντομάτες, την ρίγανη και τον μαϊντανό. Σκεπάστε και αφήστε το να βράσει για 15 λεπτά.
  5. Βγάλτε τα λαχανικά από το φούρνο και ξεφλουδίστε τις πιπεριές.
  6. Σε ένα πυρέξ βάλτε στρώσεις τα λαχανικά ξεκινώντας από τις πατάτες μετά τις μελιτζάνες, πιπεριές, μελιτζάνα και φέτα. Ρίχτε την σάλτσα και επαναλάβετε τις στρώσεις τελειώνοντας με μια στρώση μελιτζάνας.
  7. Σκεπάστε και ψήστε για 25 λεπτά
  8. Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέσα το αλεύρι και ρίχτε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Βάλτε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Αποσύρετε από την φωτιά και μετά από πέντε λεπτά προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε.
  9. Ρίχτε την μπεσαμέλ πανω από τα λαχανικά και βάλτε από πάνω την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήστε το χωρίς να το σκεπάσετε για άλλα 25 με 30 λεπτά μέχρις ότου η μπεσαμελ κάνει ωραία κρούστα.
  10. Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και απολαύστε!