- 3 white eggplants, thinly sliced
- 4 tablespoons olive oil (as a Greek it's really difficult to measure how much olive oil I use...probably I put in more than this amount!)
- 3 red peppers, cut in half
- 2 large potatoes, thinly sliced
- 1 large onion, sliced
- 1 clove garlic, chopped
- 1 can whole peeled tomatoes, chopped
- 1 teaspoon dried oregano
- 2 tablespoons chopped fresh parsley
- salt and pepper to taste
- 1 cup crumbled feta cheese
- 1 1/2 tablespoons butter
- 2 tablespoons all-purpose flour
- 1 1/4 cups milk
- black pepper to taste
- 1 pinch ground nutmeg
- 1 egg, beaten
- 1/4 cup grated Parmesan cheese
Directions
- (If you use white eggplants proceed to step 2 if not then) sprinkle eggplant slices with salt and set aside for 30 minutes. Rinse and pat dry.
- Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C) on the grill
- Place the sliced vegetables in baking pan covered with non stick paper and place them in the oven (for more taste sprinkle some salt and a bit of olive oil). Grill them until they get a nice color.
- Saute onion and garlic until lightly browned. Add salt and pepper.. Stir in tomatoes, oregano and parsley. Cover, reduce heat to medium-low, and simmer 15 minutes.
- Remove the vegetables from the oven. Take the skin off the peppers.
- In a 9x13 inch casserole dish layer the potatoes, eggplant, pepper, eggplant, and feta. Pour tomato mixture over vegetables; repeat layering, finishing with a layer of eggplant.
- Cover and bake in preheated oven for 25 minutes.
- Meanwhile, in a small saucepan combine butter, flour and milk. Bring to a slow boil, whisking constantly until thick and smooth. Season with pepper and add nutmeg. Remove from heat, cool for 5 minutes, and stir in beaten egg.
- Pour sauce over vegetables and sprinkle with Parmesan cheese. Bake, uncovered, for another 25 to 30 minutes until the béchamel cream has a nice gold crust.
- Let it cool and enjoy!
Χορτοφαγικός μουσσακάς από την Nafsika
Υλικά
- 3 λευκές μελιτζάνες
- Ελαιόλαδο
- 3 πιπεριές Φλωρίνης φρέσκιες κομμένες στην μέση
- 2 πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κονσέρβα στοματάκια
- Ρίγανη
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
- 1 κούπα τριμμένη φέτα
- αλάτι και πιπέρι
Για την μπεσαμέλ (για ευκολία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μπεσαμέλ στιγμής)
- 1 1/2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/4 κούπες γάλα
- πιπέρι
- λίγο μοσχοκάρυδο
- 1 αυγό χτυπημένο
- 1/4 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
- Αλατίστε τις μελιτζάνες και αφήστε τις σε ένα τρυπητό. Ξεπλύνετε τις μετά από 30 λεπτά.(αν χρησιμοποιήσετε τις λευκές μελιτζάνες παραλείψτε αυτό το βήμα και πηγαίνετε στο 2ο)
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς γκριλ
- Τοποθετήστε τις φέτες των λαχανικών σε ταψάκι καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήστε τις στο φούρνο μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα. Αν θέλετε ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο.
- Σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Βάλτε τις ντομάτες, την ρίγανη και τον μαϊντανό. Σκεπάστε και αφήστε το να βράσει για 15 λεπτά.
- Βγάλτε τα λαχανικά από το φούρνο και ξεφλουδίστε τις πιπεριές.
- Σε ένα πυρέξ βάλτε στρώσεις τα λαχανικά ξεκινώντας από τις πατάτες μετά τις μελιτζάνες, πιπεριές, μελιτζάνα και φέτα. Ρίχτε την σάλτσα και επαναλάβετε τις στρώσεις τελειώνοντας με μια στρώση μελιτζάνας.
- Σκεπάστε και ψήστε για 25 λεπτά
- Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέσα το αλεύρι και ρίχτε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Βάλτε το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Αποσύρετε από την φωτιά και μετά από πέντε λεπτά προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε.
- Ρίχτε την μπεσαμέλ πανω από τα λαχανικά και βάλτε από πάνω την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήστε το χωρίς να το σκεπάσετε για άλλα 25 με 30 λεπτά μέχρις ότου η μπεσαμελ κάνει ωραία κρούστα.
- Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και απολαύστε!