Savory Zucchini Pie by Antigoni from Animadesign
Ingredients
For the filling
1,5 kg
zucchinis
4 scallions
300gr
cheese of your liking (preferably feta cheese)
1 carrot
and optionally 1 sweet red pepper
1 ½ yellow corn flour
1 eggs
1 cup sun
dried tomatos
1 cup olive
oil
1 cup
pasley
2 large
leafs of basil
Salt and
pepper
For the crust
2 eggs,
1 cup of
milk
200gr of gruyere
cheese
Ground nutmeg
Pepper
Wash and
peel the zucchinis.
Grate them
and place them in a drainer. Salt them and leave them to rest for 30 minutes so
as to drain them from the fluids. Squeeze them 2 or 3 times.
Grate the
carrot.
Finely chop
the scallions, the sun dried tomatoes the pepper and the herbs. Mix them well
all together in a large bowl and add the drained zucchinis.
Oil a 30cm
diameter pan and scrape in the filling.
Preheat the
oven 180 degrees Celsius
Mix the
ingredients for the crust and spread them over the filling.
Bake for 45
minutes in 180 degrees until it gets a nice golden color.
Let it cool
before serving.
It’s a great
idea for a summer lunch or a buffet.
Κολοκυθόπιτα αλμυρή, χωρίς φύλλο από την Αντιγόνη του Animadesign
Προετοιμασία: 30’
ψήσιμο: 45’
Υλικά για τη γέμιση:
1,5 κιλό κολοκυθάκια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
300 γρ.διάφορα τυριά τριμμένα ( μπορεί να είναι και σκέτη
φέτα, ή ποικιλία τυριών της αρεσκείας μας)
1 καρότο και προαιρετικά
μία κόκκινη γλυκιά πιπεριά
1 ½ φλ. Καλαμποκάλευρο ( δίνει ωραίο κίτρινο χρώμα). Το
βρίσκουμε στο super market.
2 αυγά
1 φλ. Λιαστές ντομάτες
1 φλ. Ελαιόλαδο
½ ματσάκι δυόσμο
2 μεγάλα φύλλα βασιλικό
Αλάτι και πιπέρι
Υλικά για την κρούστα:
2 αυγά
1 φλυτζάνι γάλα
200 γρ. Γραβιέρα τριμμένη (ή άλλο τυρί, που λιώνει)
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
πιπέρι
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα ξύνουμε με οδοντωτό μαχαίρι
για να καθαρίσουν καλά. Τα τρίβουμε σε
χονδρό τρίφτη, ή στο χονδρό μαχαίρι του μίξερ. Τα βάζουμε σε μεγάλο τρυπητό
(των μακαρονιών), τα αλατίζουμε ελαφρά, με προσοχή, γιατί θα προσθέσουμε μετά
τα τυριά, που είναι αλμυρά. Αφήνουμε τα κολοκύθια στο τρυπητό για 30’ να
στραγγίσουν από τα υγρά τους. Τα πιέζουμε 2-3 φορές για να στραγγίσουν καλά.
Περνάμε από τον ίδιο τρίφτη και το καρώτο.
Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια τις λιαστές ντομάτες, την πιπεριά και τα
μυρωδικά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μεγάλο μπολ και
προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια, όταν στραγγίσουν.
Λαδώνουμε ένα ταψί με 30 εκ. διάμετρο και βάζουμε μέσα τη
γέμιση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180◦
Χτυπάμε τα υλικά της κρούστας και περιχύνουμε πάνω από τη
γέμιση.
Ψήνουμε για 45’ στους 180◦, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Αφήνουμε οπωσδήποτε την πίτα να γίνει χλιαρή, ή κρύα πριν σερβίρουμε.
Κόβεται σε ωραία κομμάτια,
οπότε είναι καλή για τραπέζι, ή για μπουφέ.