Cretan Dakos (for one person)
Ingredients:
1 barley rusk about 10-12 cm (5 inch) diameter
1 large
tomato, chopped finely or grated coarsely
1 tbs onion
olive oil
to taste (but at least 2 Tbsp)
1 Tbsp dry oregano (rigani)
2tbs Feta
or Myzithra cheese, crumbled
2-3 olives
In addition to
these ingredients you can also add cappers or pickled cucumber finely chopped.
Soak
rusks into little warm water. If you prefer them crunchy you can omit this
step. But if you soak the rusk in advance, it will absorb better the chopped
tomatoes and the olive oil, so you will feel the taste better.
In
a multi place the tomato, onion, olive olive, herbs and a bit of salt, and chop
them roughly.
Spread
the tomato paste on top of the rusk and place the crumbled feta cheese on top.
Garnish with the olive olives.
Sprinkle
with the oregano. Ready to eat!
Η σημερίνη συνταγή είναι από την Αντιγόνη του CraftandJewelry και αποτελεί την ιδανική λύση για ενα γρήγορο και ευκόλο καλοκαιρινό γεύμα.
Ντάκος ( ποσότητα για 1 άτομο)
1 Παξιμάδι από κριθάρι. Το παξιμάδι για
ντάκο έχει διάμετρο περίπου 10 εκ. και ύψος 3εκ.
1 ντομάτα
1 κ. σ. Κρεμμύδι
1 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. μυρωδικά (π.χ. ρίγανη, μαντζουράνα)
2 κ.σ. τυρί φέτα τριμμένη με το χέρι, η
ξινομυτζήθρα
Ελάχιστο αλάτι
2-3 ελιές
(Προαιρετικά κάπαρη και ωμό σταμναγκάθι.
Δοκιμάστε και ξιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί).
Αλέθουμε στο μούλτι την ντομάτα, το
κρεμμύδι, το λάδι, τα μυρωδικά και ελάχιστο αλάτι. Δεν τα λιώνουμε.
Απλώνουμε πάνω στο παξιμάδι την ωμή σάλτσα
ντομάτας.
Τρίβουμε τη φέτα πάνω από την ντομάτα.
Βάζουμε και τις ελιές .
Τρίβουμε λίγη ξερή ρίγανη από πάνω.
(Αν θέλουμε, προσθέτουμε 1 κουτ. κάπαρη
και λίγο ψιλοκομμένο σταμναγκάθι).
Η κλασσική Κρητική συνταγή για ντάκο έχει
απλά παξιμάδι, ντομάτα, ξινομυτζήθρα, ελαιόλαδο και ρίγανη και είναι πλήρες
γεύμα. Τρώγεται με τα χέρια. Είναι ένα απλό, χορταστικό καλοκαιρινό πιάτο, στο οποίο
μπορούμε να προσθέσουμε και διάφορες άλλες ελληνικές γεύσεις για να το
εμπλουτίσουμε.