Wednesday, January 26, 2011

Ravani with Coconut




Ravani with Coconut Recipe from Nafsika
Ingredients
INGREDIENTS for 1 rectangular pyrex

* 250gr butter in room temperature
* 4 egg
* 1 cup sugar
* 1 cup self raising flour
* 1 cup coasr semolina flour
* 250gr yogurt
* 1 cup dessicated coconut
* 50ml cogniac
* zest from 1 lemon (or from 1/2 orange)

syrup

* 1 cup sugar
* 1 cup water
* some lemon or orange peel

DIRECTIONS

1. Pre-heat the oven to 180 oC.
2. Μake the syrup: boil sugar, water and peel for 2-3 minutes. Let it cool.
3. Beat sugar and butter until they become white.
4. Gradually add the eggs.
5. Add yogurt, zest, cogniac and continue beating.
6. Fold in coconut, flour and semolina until completely incorporated.
7. Butter the pyrex or tray and fill it with the mixture.
8. Bake for 30-40 minutes until golden.
9. When the cake is done, cut through it with the knife and pur the cold syrup over it (or hot syrup over cold cake).
10. Sprinkle the coconut on top and enjoy on its own or with some vanilla ice cream. I like to refrigerate it and eat it cold.

Ραβανί με καρύδα από την Nafsika
Υλικά
* 250gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
* 4 αυγά
* 1 κούπα ζάχαρη
* 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
* 1 κούπα χοντρό σιμιγδάλι
* 250gr γιαούρτι
* 1 κούπα τρίμμα καρύδας
* 50ml κονιάκ
*ξύσμα από ένα λεμόνι ή μισό πορτοκάλι

Σιρόπι

* 1κούπα ζάχαρη
* 1 κούπα νερό
* φλούδα από λεμόνι η πορτοκάλι

Οδηγίες

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
2. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη και την φλούδα για 3 με 4 λεπτά..Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
3. Χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο έως ότου ασπρίσει και αφρατέψει το μείγμα
4. Σταδιακά προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς
5. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ξύσμα και το κονιάκ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
6. Ανακατεύουμε την καρύδα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί
7. Βουτυρώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα.
8. Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα
9. Όταν το ραβανί ψηθεί και ενώ είναι ακόμα ζεστό, το κόβουμε και στην συνέχεια του προσθέτουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει
10. Προσθέτουμε το υπόλοιπο τρίμμα καρύδας. Μπορούμε να το απολαύσουμε ως έχει ή να προσθέσουμε παγωτό βανίλια.


13 comments:

  1. likee!

    http://anmarkdesign.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. miam miam!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Wonderful post Nafsika!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Yummy yum!!!!!!!!!!!
    Naf I REALLY REALLY WANT, actually NEED that sweet right now... I haven't eaten anything except for rice for two days because of my stomach bug and now I can't resist...!!! Ti mou kaneis!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. Glad you like it! I make it quite often and it rocks!

    ReplyDelete
  5. oh dear!!such a yummy temptation.....and I am on diet!!

    ReplyDelete
  6. i am a ravani fan too and i intend to try your recipy soon!
    thank you!

    ReplyDelete
  7. It looks delicious! Thank you for the recipe and keep up the tasty posts :)

    ReplyDelete
  8. yiammmmmm....I will make it for sure!

    ReplyDelete

Thank you for your lovely words ♡

Pin It button on image hover