Πώς να προσελκύσετε διεθνείς πελάτες

Etsy.com handmade and vintage goods

Φωτογραφία από το ImagineNations

Μπορείτε να δείτε το πρωτότυπο κείμενο εδώ.

Κατά τη γνώμη μου, μία από τις καλύτερες πλευρές του να είστε πωλητές στο Etsy είναι ότι πρόκειται για μία πραγματικά παγκόσμια αγορά. Με 25 εκατομμύρια μέλη σε 200 χώρες παγκοσμίως (που ολοένα αυξάνονται), υπάρχουν απεριόριστες ευκαιρίες να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας και να συνδεθείτε με τους αγοραστές. Δεν είναι εντυπωσιακό;  

Όταν βρίσκομαι σε workshops και συναντήσεις της ομάδας, οι πωλητές συχνά με ρωτούν "Πώς θα τραβήξω την προσοχή των αγοραστών από ολόκληρο τον κόσμο; Πώς θα μπω σε αυτήν την σπουδαία μεγάλη αγορά;”. Μεγάλες ερωτήσεις. Ακολουθεί μία σύνοψη από tips για να τραβήξετε τα παγκόσμια μάτια στα αγαθά σας.


1. Κάντε διεθνή έρευνα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το προϊόν σας μπορεί να έχει τη δυναμική να γίνει μία μεγάλη επιτυχία σε μία χώρα που δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ (οποιοσδήποτε έχει δει την ταινία Searching for Sugar Man γνωρίζει για ποιο πράγμα μιλάω). Αφιερώστε χρόνο για να ερευνήσετε τις τάσεις σε άλλες αγορές και βρείτε που ενδέχεται να υπάρχει ζήτηση για το προϊόν σας. Αν παρατηρήσετε ότι έχετε αρκετές πωλήσεις από μία συγκεκριμένη χώρα, θα ήταν ενδιαφέρον να εντοπίσετε το λόγο.

Να έχετε τακτική επαφή με τα δημοφιλή blogs σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένου του Etsy blog) προκειμένου να έχετε μια αίσθηση των τάσεων που υπάρχουν και των τόπων που αυτές εξελίσσονται. Στη συνέχεια διαφημιστείτε σε blogs και περιοδικά του εξωτερικού, σύμφωνα με αυτό που πιστεύετε ότι μπορεί να κάνετε καλά σε αυτές τις χώρες. Για βασικές συμβουλές διαφήμισης στα media, διαβάστε το Top 5 Tips for Getting Press.


2. Πείτε την ιστορία σας

Μήπως η γιαγιά σας σας δίδαξε κάποια παραδοσιακή χειροτεχνία που εφαρμόζετε στη δημιουργική σας διαδικασία; Μήπως τα ταξίδια σας σε κάποια χώρα ενέπνευσαν την τέχνη σας; Κατασκευάζετε αντικείμενα που περιλαμβάνουν υλικά που προέρχονται από ένα μακρινό νησί; Αν ναι, τονίστε αυτά τα ενδιαφέροντα στοιχεία στην ανακοίνωση του καταστήματός σας, στις περιγραφές των items και στη σελίδα About. Μοιραστείτε πληροφορίες για τις πολιτισμικές ρίζες και τα ταξίδια στον κόσμο, έτσι ώστε οι αγοραστές σας να έχουν κάτι να συνδεθούν με αυτό. Ένα σπουδαίο παράδειγμα σε αυτό τον τομέα είναι το Grace Design που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά. Η Alison Gledhill, ιδιοκτήτρια του shop μεταποιεί παραδοσιακά κιμονό από την Ιαπωνία για να κατασκευάσει τις τσάντες της – αναμφίβολα ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό (selling point) για τα μοναδικά της αντικείμενα.

Μάθετε πως να ενσωματώσετε την ιστορία σας σε κάθε γωνιά του καταστήματός σας στο Etsy διαβάζοντας το How to Be Your Own Best Marketing Tool.

Alison Geldhill uses her About page to give the stories behind her creations context, “The fabrics I search for are storytellers, they speak of their history and traditions of craft, of adventures abroad, foreign marketplaces, culture and creativity.”

H Alison Geldhill χρησιμοποιεί τη σελίδα About για να αναφερθεί στις ιστορίες που βρίσκονται πίσω από τις δημιουργίες της, “τα υφάσματα που αναζητώ λένε ιστορίες, μιλάνε για την ιστορία τους και τις παραδόσεις των χειροτεχνιών, των ταξιδιωτικών περιπετειών, των ξένων αγορών, του πολιτισμού και της δημιουργικότητας".


3. Ακολουθήστε μία παγκόσμια προσέγγιση στα tags

Σε μερικές χώρες, στις οποίες δεν ομιλούν τα αμερικανικά αγγλικά, χρησιμοποιούν αρκετά διαφορετικές λέξεις για να περιγράψουν το ίδιο πράγμα ή θέμα. Για παράδειγμα, οι αμερικανοί αγοραστές χρησιμοποιούν τη λέξη "boutonnière" για να περιγράψουν το ή τα λουλούδια που καρφιτσώνονται στο πέτο του γαμπρού, αλλά κάποιος που μιλάει βρετανικά αγγλικά το ονομάζει "buttonhole". Εξαιτίας αυτών των γλωσσικών διαφορών, μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε με tags τα οποία ενδέχεται να χρησιμοποιούν οι διεθνείς αγοραστές στην αναζήτηση των αντικειμένων σας.

Η αναζήτηση στο Etsy είναι αρκετά έξυπνη για να διαχειριστεί ορισμένες γλωσσικές και ορθογραφικές παραλλαγές (για παράδειγμα "jewellery" και "jewelry") αλλά όχι όταν η λέξη είναι εντελώς διαφορετική (στην περίπτωση που ενδιαφέρεστε να δείτε περισσότερα παραδείγματα διαφορών μεταξύ αμερικανικών και βρετανικών αγγλικών επισκεφτείτε το englishclub.com.). Για περισσότερα tips σχετικά με τα tags, δείτε το Brainstorming Keywords for Tags and Titles και κρατήστε έναν χρήσιμο θησαυρό λέξεων.


4. Στείλτε τα προϊόντα σας παντού

Για να συμπεριληφθείτε στις διεθνείς αναζητήσεις, σιγουρευτείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τις διεθνείς αποστολές. Αυτό μπορεί να προκαλεί νευρικότητα σε όσους φοβούνται ότι το υψηλό κόστος αποστολής μπορεί να τρομάξει τους πελάτες ή σε όσους ανησυχούν ότι τα προϊόντα τους ενδέχεται να χαθούν στο ταχυδρομείο. Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας και να κάνετε κάποια έρευνα. Σκεφτείτε το σενάριο μιας υποθετικής αγοράς, πάρτε τα πράγματα στο ταχυδρομείο και ρωτήστε για τα τέλη αποστολής σε όλο τον κόσμο, ή συγκρίνετε το κόστος αποστολής με άλλα καταστήματα για να σιγουρευτείτε ότι έχετε βάλει σωστά τις τιμές.

Όταν είναι εφικτό, δώστε τη δυνατότητα διεθνούς παρακολούθησης των παραγγελιών, ώστε οι πελάτες σας να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. Στην ατυχή περίπτωση όπου το προϊόν σας χαθεί στο ταχυδρομείο, σιγουρευτείτε ότι είστε προετοιμασμένοι με ξεκάθαρες πολιτικές για επιστροφές ή για την αντικατάσταση απολεσθέντων αντικειμένων. Πάντα να είστε ξεκάθαροι όταν επικοινωνείτε τους χρόνους αναμονής των αποστολών, ώστε οι πελάτες σας να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Για να σας βοηθήσει με αυτή τη διαδικασία το Etsy προσφέρει USPS International Shipping Labels, οι οποίες περιλαμβάνουν αριθμούς παρακολούθησης.

Για εις βάθος λεπτομέρειες και tips σχετικά με τις αποστολές διαβάστε το 4 Steps to Shipping Success και μία σειρά άλλων posts που αφορούν θέματα Shipping & Packaging στο Seller Handbook Archive.


5. Συμπεριλάβετε λεπτομερή επικοινωνία

Παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες στους διεθνείς αγοραστές που επισκέπτονται το κατάστημά σας. Είναι σημαντικό να μην αφήνετε καμία ερώτηση  αναπάντητη τόσο στις περιγραφές της λίστας σας όσο και στην περιγραφή του καταστήματός σας. Πρέπει να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη στους δυνητικούς πελάτες, έτσι ώστε όταν αποφασίσουν να αγοράσουν ένα αντικείμενο από την άλλη άκρη του κόσμου να μην ανησυχούν, για παράδειγμα, αν είναι σε λάθος μέγεθος. Αν μιλάτε μία ακόμα γλώσσα, γνωστοποιείστε το στους αγοραστές και συμπεριλάβετε μία μεταφρασμένη έκδοση των περιγραφών σας σε αυτή τη γλώσσα. Αφιερώστε λίγο χρόνο με κάθε ένα από τα listings σας για να μελετήσετε τις 20 Questions Your Buyers Are Asking και να τις διευθετήσετε εκ των προτέρων.

Χρήσιμα tips:

  • Προσθέστε μία προσωπική νότα: όταν στείλετε ένα αντικείμενο σε έναν διεθνή πελάτη, μάθετε πως να λέτε "γεια" στην γλώσσα του πελάτη και προσθέστε το στο ευχαριστήριο σημείωμα.

  • Χτίστε μια σχέση με τους διεθνείς πελάτες για να ενθαρρύνετε την επανάληψη και την αναφορά στο κατάστημά σας. Προσφέρετε κουπόνια σε ανθρώπους που αγοράζουν από το εξωτερικό ώστε να επιστρέψουν ξανά. Για tips διαβάστε το Encourage Repeat Business With Improved Coupon Codes ή παρακολουθήστε το video Etsy Success Series: Keep Buyers Coming Back (Coupons).

 



6. Συμμετέχετε σε μια διεθνή ομάδα

Υπάρχουν όλα τα είδη των Etsy Teams – ομάδες που είναι οργανωμένες με βάση ειδικά ενδιαφέροντα, γεωγραφικά χαρακτηριστικά, καθώς και εκείνες που φιλοξενούν κριτικές καταστημάτων και οργανώνουν συλλογικές κινήσεις marketing. Θα μπορούσα να συνεχίσω επί μακρόν με παραδείγματα.

Είναι σπουδαίο να είστε μέλος μιας τοπικής ομάδας, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά να μάθετε από μία παγκόσμια κοινότητα πωλητών του Etsy. Υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε προκειμένου να δικτυωθείτε και να μάθετε για διαφορετικές κουλτούρες. Αναζητήστε στις Etsy Teams για διεθνείς ομάδες ή ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος ώστε να συνδεθείτε με πωλητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αφού ξεκινήστε να λαμβάνετε παραγγελίες από όλο τον κόσμο, παρακολουθήστε τα παγκόσμια ταξίδια των αντικειμένων σας. Αν βάζετε ευχαριστήρια σημειώματα στα πακέτα σας, μπορείτε να προσκαλέσετε τους αγοραστές να φωτογραφίζουν το προϊόν σας ώστε να μπορείτε να μοιραστείτε τις φωτογραφίες στο blog σας ή στα social media και να χαρτογραφήσετε τα μέρη στα οποία πηγαίνουν τα προϊόντα σας. Τα στοιχεία αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε προωθητικά σε bloggers και εμπόρους λιανικής σαν ένα παράδειγμα του πόσο έχει μεγαλώσει η επιχείρησή σας.

Για περισσότερα tips, διαβάστε το άρθρο How to Find Teams to Help Grow Your Etsy Shop.

Πρωτότυπο κείμενο: nadaalic, μετάφραση: GiannisBothos.