Bergamot orange (Pergamonto) spoon sweet


Bergamot orange (Pergamonto) spoon sweet from Antigoni Tsachali

Ingredients:

2 ½ kg Bergamot orange
2 kg sugar
Juice from 1 lemon

Directions:

1. Wash thoroughly the fruit and slightly grate them to get rid of the bitter layer of the peel.






2 With a knife cut through the skin of bergamots in 6-8 places and pull each piece from the fruit. In this recipe we use only the peel, but you can keep the flesh and make jam.

3. For every kg of peel we need 2 kg sugar, so weigh the peels.

4. Carefully roll each piece. Prick it with a needle threaded with cotton string and tie the ends.
5. In a large pot place the rolled peels, cover them with water and bring to a boil. As soon as the water is boiling, remove them from the stove and empty the water from the pot. Follow this procedure for 3 times. This is necessary to make the peels less bitter. Be careful not to over boil the peels because they will become tender.

6. Let the rolled peels to cool and then remove the string.

7. Place the rolls in a pot, covering the bottom of the pot in a single row. Cover them with the sugar and let them stand for 6 hours covered.

8. Place the pot on the stove, add two cups of water and bring to a boil. Then reduce the heat and let them cook for about an hour until the syrup is thick.

9. We add the lemon juice and remove the pot from the stove.

10. Sterilize a large jar, while the peels are still hot pack them in it and cover the jar. Store the jar in a cool place


Bergamot peel is served on a very small plate with a glass of cold water, or as a topping on strained yogurt.


Περγαμόντο γλυκό του κουταλιού από την Αντιγόνη Τσαχάλη


Υλικά

2 1/2 κιλά περίπου περγαμόντο .
2 κιλά ζάχαρη
Χυμός από 1 λεμόνι

Εκτελεση
1.Πλένουμε τα φρούτα και τα ξύνουμε ελαφρά στον τρίφτη.

2.Χαράζουμε βαθειά τα φρούτα σε 6 κομμάτια κάθετα και ξεχωρίζουμε την φλούδα από τη σάρκα.Δεν θα χρειαστούμε τη σάρκα γι’αυτό το γλυκό,αλλά μπορούμε να την συνδυάσουμε, μαζί με άλλα εσπεριδοειδή και να κάνουμε μαρμελάδα.

3.Ζυγίζουμε τη φλούδα και υπολογίζουμε για 1 κιλό καθαρή φλούδα, 2 κιλά ζάχαρη.

4.Τυλίγουμε κάθε κομμάτι σε ρολλό και περνάμε τα ρολλά ένα-ένα,σε κλωστή κεντήματος,τρυπώντας τα με χονδρή βελόνα.

5. Βάζουμε τα ρολλά σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό της βρύσης.Τα βάζουμε να βράσουν.Μόλις πάρουν βράση, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και πετάμε το νερό.Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για 3 φορές, πετώντας το νερό, κάθε φορά.Αυτό γίνεται για να ξεπικρίσουν οι φλούδες.Δεν τις αφήνουμε να βράσουν περισσότερο, γιατί γίνονται πολύ μαλακές.

6. Αφήνουμε τα ρολλά να κρυώσουν και αφαιρούμε την κλωστή.

7. Βάζουμε τα ρολλά σε σειρές σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη από πάνω και τα αφήνουμε σκεπασμένα για 6 ώρες.

8. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε 2 φλυτζάνια νερό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε τις φλούδες περίπου μία ώρα, μέχρι να δέσει το γλυκό.

9. Προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά.

10. Οσο είναι ακόμα ζεστό, το μοιράζετε σε ζεστά βάζα και τα κλείνετε αεροστεγώς.